Teneriffa är en vulkanö med stark urkraft.  Här finns Spaniens högsta topp, den 3718 meter höga vulkanen Pica di Teide, som omges av månliknande landskap. Längs havet sträcker sig sandstränder och uppe i bergen finns tropisk grönska och vinodlingar.
 
Ön är den största av alla Kanarieöar. Norra delen av Teneriffa  har ett mer  subtropiskt landskap med  mossbevuxna lagerskogar, dramatiska berg och bördiga dalar. Huuvudstaden Santa Cruz har inte så mycket turism och universitetsstaden  heter La Laguna . I Puerto del la Cruz finns både stadsliv men fortfarande den frodigt gröna naturen

Om du rör dig söderut förändras landskapet markant. Nationalparken Las Cañadas i Teneriffas mitt är resterna av ett geologiskt haveri. En jättevulkan kollapsade för cirka tre miljoner år sedan och lämnade efter sig en vulkanisk slätt omringad av randberg. Mitt på slätten reser sig vulkanen Teide som hade sitt senaste utbrott 1798. Till bergets topp, som under vintern lyser vit av snö, kan du ta linbana och njuta av en utsikt som omfattar hela Teneriffa och vid klart väder grannöarna Gran Canaria och La Gomera.

Södra delen av ön har torr, platt vildavästernnatur och här finns fina breda, lugna stränder. Här ligger flygplatsen och de nybyggda turistorterna Los Christianos och Playa de las Americas.

På 200-talet bebos Teneriffa av guancher, en folkgrupp som tros ha kommit från nordafrika. Spanjorerna besegrar guancherna 1496 och för avancerad teknologi och vapen till ön.
På 1600- och 1700-talet blandas portugiser och kastiljaner med de överlevande guancherna till dagens Teneriffabor 

Jag har rest och bott veckovis under flera vintrar och arbetat med vulkanenergin som en starkt transformerande och vitaliserande kraft. Utanför Teneriffa finns energirester av Atlantis som sjönk för många tusen år sedan men som idag aktiveras energimässigt av att vi går in i en era där vår vidom och kraft från den tiden kommer åter igen.